Kargı Tarihi

Kargı 1936 yılına kadar bazen Osmancık’a , bazen Tosya’ya bağlı olarak idare edilmekte iken, 1936’ da ilçe yapılarak Kastamonu iline, 1956 yılında Çorum İline bağlanmıştır. İl merkezine uzaklığı 113 km’dir. Osmancık —Tosya yolu üzerinde Kızılırmak Vadisinde şirin bir ilçedir. Kargı’da tarihi eserler arasında IV.Murad’ın hanımı Mihrihatun adına Karaseki Köyünde yaptırılan Mihrihatun Cami ve hamamı , Oğuz köyünde Selçuklulardan kalma cami ,Hacıhamza Kalesi ve Hanı en önemlileridir.

Kargının yaylaları en önemli turistik mekanlardır. Abdullah yaylasında her türlü alt yapı mevcut olup, konaklama problemi bulunmamaktadır. Sözkonusu yöre ; Kargı Yaylası , Eğinönü Yaylası , Aksu , Göl , Örencik , Karaboyu , Gökçedoğan Yaylaları ile yayla turizmine oldukça elverişli bir yerdir.

Coğrafi Yapısı

Çorum’a 106 km. uzaklıkta, yüzölçümü 1277 km2., rakımı 450 m’dir. İlçe Karadeniz iklimi etkisinde olup, yıllık ortalama yağış miktarı 360,3 mm.’dir.

İdari Yapısı ve Nüfus Durumu

İlçenin 2000 yılı nüfus sayımına göre merkez nüfusu 5.728, köylerle beraber toplam nüfusu 20.388’dir.İlçeye bağlı bir belde (Hacıhamza) ve 58 köy bulunmaktadır.

Ekonomik ve Sosyal Durumu

İlçenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Tarım alanı 20.800 ha. olan ilçede, en önemli geçim kaynağı çeltik ekimidir. Bamya üretimi de dikkat çeker. Hayvancılık da, halkın geçiminde önemli bir yer tutmaktadır. Büyükbaş hayvan sayısı 13.769, küçükbaş hayvan sayısı 22.140 adettir.

İlçe merkezinde yedi çeltik, bir tekstil, bir plastik, bir ağaç işleme ve bir mermer fabrikası vardır.

Eğitim, Kültür ve Sağlık Durumu

İlçe de iki genel lise, bir Mesleki Teknik Eğitim Merkezi, bir çok programlı lise, bir pansiyonlu ilköğretim okulu ile beraber toplam 21 İlköğretim okulunda 1991 öğrenci okumaktadır.

İlçede 50 yataklı Devlet Hastanesi ve Hacıhamza Beldesi, Yeşilköy, Gökçedoğan köylerinde birer olmak üzere dört sağlık ocağı vardır.

Yorum yapın