Abdullah Yaylası

Çorum, Kargı ilçesine 26 km. uzaklıkta bulunan Abdullah Yaylası deniz seviyesinden 1.450 m. yüksekliğindedir. İlçenin önemli bir mesire yeri olup, burada her yıl geleneksel olarak yapılan Kargı Panayırına katılanlara ve halka konserler verilmektedir. Alt yapısı tamamlanmış olan bu yayladan güneye doğru gidildiğinde deniz seviyesinden 2.050 m yüksekliğinde Köse Dağı’nın zirvesine ulaşılmaktadır. Bu zirvenin en büyük … Devamını oku…

Kargı Yaylası

Çorum Kargı ilçesinin 21 km kuzeyinde bulunan Kargı Yaylası deniz seviyesinden 1400 m. yüksekliktedir. Kargı Yaylasının çevresinde diğer yaylalar ile Aksu ve Gökçedoğan göletleri de bulunmaktadır. Bu göletlerde olta balıkçılığı yapılmaktadır.Buradaki Kızıloluk Yaylasında Orman İşletmesince piknik yerleri düzenlenmiştir.

Sinan Paşa Hanı

Çorum, Kargı ilçesinde Sultan II.Bayezit’in veziri Sinan Paşa tarafından cami,sıbyan mektebi ve hamam ile birlikte l506-l507 yılında yaptırılmıştır. Sinan Paşa Camisinin güney duvarına yanında yer alan han tek bölümlü bir yapıdır. Moloz taş, kesme taş ve tuğladan duvarları örülmüş olan hanın üzeri beşik tonozlarla örtülmüştür. L943 depreminde ön yüzü bütünüyle yıkılmıştır.

Sinan Paşa Sıbyan Mektebi (Taş Mektep)

Corum, Kargı ilçesinde, Sultan II.Beyazıt döneminde, l506-l507 yıllarında yapılmış olan Sinan Paşa Külliyesinin sıbyan mektebi tek bölümlü bir yapıdır. Basık kemerli bir kapıdan içerisine girilen sıbyan mektebi kare planlı,tonoz örtülü bir yapıdır. Kesme ve moloz taştan duvar tekniği ile örülmüştür.

Sinan Paşa Külliyesi

Çorum, Kargı ilçesinde bulunan Sinan Paşa Külliyesini kitabesinden öğrenildiğine göre; Sultan II.Beyazıt döneminde Sinan Paşa 1506-l507 tarihinde yaptırmıştır.Yapı topluluğu cami, medrese, sıbyan mektebi, hamam ve handan meydana gelmiştir. Cami Osmanlı mimarisindeki merkezi planlı camiler gurubundandır. Bu caminin bir diğer özelliği de bu tür plan denemesinin Anadolu’da ilk kez burada denenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. İbadet mekanını örten … Devamını oku…

Oğuz Köyü Camisi

Çorum Kargı ilçesi Oğuz Köyü’nde bulunan bu caminin kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak yapı üslubundan XVI.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Osmanlı mimarisindeki tek kubbeli camile gurubundan olup önünde bir son cemaat yeri vardır. İbadet mekanı üç tonozlu yarım kubbenin desteklediği merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Günümüzde orijinalliğinden oldukça uzaklaşmıştır.

Mihri Hatun Camisi

Çorum, Kargı ilçesi Karakire Köyü’nde bulunan bu camiyi Sultan IV.Murad burada hastalanarak ölen eşi Mihri Hatun adına yaptırmıştır. Cami 1943 depreminde yıkılmış ve daha sonra yeniden yapılmıştır. Bu bakımdan eski caminin orijinal durumu ile ilgili bilgilerimiz çok yetersizdir. Yalnızca minaresi orijinal durumunu korumuştur. Minare düzgün blok taşlardan yapılmıştır. Buna dayanarak caminin de kesme taştan yapıldığını … Devamını oku…

Kargı Tarihi

Kargı 1936 yılına kadar bazen Osmancık’a , bazen Tosya’ya bağlı olarak idare edilmekte iken, 1936’ da ilçe yapılarak Kastamonu iline, 1956 yılında Çorum İline bağlanmıştır. İl merkezine uzaklığı 113 km’dir. Osmancık —Tosya yolu üzerinde Kızılırmak Vadisinde şirin bir ilçedir. Kargı’da tarihi eserler arasında IV.Murad’ın hanımı Mihrihatun adına Karaseki Köyünde yaptırılan Mihrihatun Cami ve hamamı , … Devamını oku…