Belediye Binası

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan bu bina Neo-klasik üsluptadır. Özellikle bu durum binayı dışarıdan çepeçevre kuşatan sivri kemerli pencerelerde görülmektedir. Alt kat pencereleri yuvarlak kemerli olup, ikinci kattaki pencereler ikiz pencere olarak yapılmışlardır. Bina iki katlı olup, duvarlarında kesme taş kullanılmış ve üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Cumhuriyetin ilk yıllarında medreselerin kapatılmasının ardından “Kütüphane Binası … Devamını oku…

Çorum Evleri

Çorum il merkezinde sivil mimari örneklerinden pek azı günümüze gelebilmiştir. Çorum evlerinin büyük çoğunluğu yeni yapılanmalar sırasında yıkılmıştır. Bununla beraber Çorum ilçelerinde özellikle İskilip ve Kargı’da Çorum evlerinin özelliğini gösteren yapılar bulunmaktadır. Bu evlerin büyük çoğunluğunda Anadolu’daki diğer evlere göre farklılıklar bulunmaktadır..Çorum evleri genellikle iki veya üç katlıdırlar. Çoğunlukla bahçe içerisinde yer alan evlerin bahçe … Devamını oku…

Elvan Çelebi Zaviyesi

Çorum, Meçitözü ilçesindeki Elvan Çelebi Zaviyesi Osmanlı döneminde, Anadolu’da yapılmış ilk zaviyelerdendir. Aşıkpaşa oğlu Elvan Çelebi sonradan camiye dönüştürülen bu yapıyı yanındaki türbesi ile birlikte 1352 yılında yaptırmıştır. Zaviye moloz taş duvarlı olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Günümüzde cami görevini sürdürmektedir.

Garib Baba Dergahı

Çorum, Sungurlu ilçesine 30 km uzaklıktaki Hilalli ve Çavuşçulu köyleri arasında bulunan Garib Baba Dergahının da mimari yönden bir özelliği bulunmamaktadır. Kare kaideli bir yapı olup, üzerini yuvarlak bir kasnağın taşıdığı kurşun kaplı bir kubbe örtmektedir. Moloz taştan yapılmış olandergahın duvarlarında dikdörtgen söveli ikişer pencere bulunmaktadır. Yörenin önemli bir ziyaretgahı olan bu dergahı daha çok … Devamını oku…

Meymanlı Dergahı

Çorum, Sungurlu ilçesi Meymanlı Köyü’nde bulunan Meymanlı Dergahının da kitabesi günümüze ulaşmadığından kuruluşu ile ilgili bilgilerimiz çok kısıtlıdır. Ayrıca kaynaklarda da bu konuda yeterli bir bilgi bulunmamaktadır.Dergah mimarisi yönünden de yapının mimari bir özelliği bulunmamaktadır. Halk arasındaki yaygın, batıl bir inanışa göre felç olanlar bu dergahı ziyaret eder ve buradaki Hz. Fatma’ya ait olduğu sanılan … Devamını oku…

Yediler Dergahı

Çorum, Sungurlu ilçesinde bulunan Yediler Dergahının kitabesi günümüze ulaşmadığından ne zaman kurulduğu ve banisinin kim olduğu konusunda yeterli bir bilgimiz bulunmamaktadır. Yedi Kardeşler ismi ile de tanınan bu dergahın günümüze gelen yapısının dergah mimarisi yönünden bir özelliği bulunmamaktadır. Bu dergahı hal, yedi Cuma günü ziyaret eder ve dileklerde bulunur.

Veli Paşa Hanı

Çorum, Çephi Mahallesinde, Sandıkçılar Sokağında bulunan bu hanı Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa yaptırmıştır. Kitabesi bulunmamakla beraber mimari üslubundan XIX yüzyıl eseri olduğu açıkça görülmektedir. Oldukça geniş, 1000 m2’lik bir alanı kaplayan han ahşap olup iki katlıdır. Ön cepheye bakan köşk bölümü üç katlıdır. Taş işçiliği kaba yontma ve moloz taştan yapılmış olup üzeri sıvanmıştır.Üzeri çatı … Devamını oku…

Hamamlıçay Kaplıcası

Çorum il merkezine 12 km uzaklıktaki Hamamlıçay Kaplıcasının kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme havuzları vardır. Romatizma, cilt hastalıklarına ve böbrek taşı düşürülmesine iyi gelen kaplıcanın 42 C su sıcaklığı vardır.

Sungurlu Saat Kulesi

Çorum Sungurlu ilçesinde bulunan Saat Kulesini Kaymakam Edip Bey l892 yılında yaptırmıştır. Bu saat kulesi, Yozgat Saat Kulesini yapan Yozgatlı Şakir Usta’nin eseridir. Kesme taştan yapılmış olan Saat Kulesi kare prizma gövdelidir. Gövdesi dışarıya taşkın silmelerle sekiz kata ayrılmıştır. İkinci kat dışında her katta yuvarlak kemerli küçük pencereler bulunmaktadır.Kulenin en üstüne dalgalı saçağı olan ahşap … Devamını oku…

Çorum Saat Kulesi

Çorum’un merkezinde, Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerinin birleştiği yolun ortasında bulunan Saat Kulesi’ni üzerindeki kitabesinden öğrenildiğine göre Beşiktaş Muhafızı, İstanbul’da Ali Suavi olayını bastıran Yedisekiz Hasan Paşa l896 yılında yaptırmıştır. Doç.Dr. Hakkı Acun’dan transkripsiyonu öğrenilen kitabeyi Hattat Mehmet Nuri (1868-1951) yazmıştır: Şehinşah-ı zaman Abdülhamid Han-ı keremkarın Ferman-ı kiramından Hasan Paşayı bihemta Bütün evkatını vakf eyledi … Devamını oku…